saulegrazos 5Daigai – skanus ir labai naudingas maistas. Sėklai pradėjus augti ir daigui dar neatsiskyrus nuo sėklos, visos vertingiausios medžiagos koncentruojasi į daigus. Tai tikras, „gyvas“ maistas. Daigai turi labai daug vitaminų, mikroelementų ir kitų biologiškai aktyvių junginių bei užpildyti elektromagnetine energija, taip reikalinga žmogui. Daiginimo ir brinkimo metu visų augalų sėklose daugėja mūsų organizmui reikalingų  medžiagų, tokių kaip geležis, kalcis, fosforas, magnis ir kt. Visos šios naudingos medžiagos gerina žarnyno veiklą, medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą ir jaunina visą organizmą. Skirtingų augalų sėklos pasižymi ir skirtingomis savybėmis. Šiandien daiginame saulėgrąžas, tad labai trumpai apie jas. Saulėgrąžų želmenyse gausu chlorofilo, natūralių vitaminų, lengvai įsisavinamų mikroelementų, fermentų. Šiose sėklose yra daug vitamino D, kuris stiprina nervų sistemą, padeda išlaikyti gerą regėjimą ir gerina odos būklę.

Vitaminas D ir lecitinas

Tarptautine daigų auginimo asociacija (JAV) teigia, kad saulėgrąžų daiguose gausu vitamino D, todėl jie labai naudingi akims. Jie ypač rekomenduojami trumparegiams. Be to, šie daigai ramina nervus ir normalizuoja rūgščių bei šarmų balansą virškinamajame trakte, normalizuoja kraujospūdį.
Harwardo visuomenės sveikatos institutas ištyrė, kad saulėgrąžų daigai tai lecitino šaltinis. Šis fosfolipidas atsakingas už riebalų apytaką kraujyje.

Riebiosios rūgštys ir baltymai

Sapiente universiteto (Rumunija) mokslininkas M. Morton ištyrė, kad saulėgrąžų daiguose gausu Alfa-linoleno rūgšties, žinomos kaip Omega-3 riebalų rūgštis. Ši riebioji rūgštis dalyvauja smegenų veikloje, skatina odos, plaukų ir kaulų atsinaujinimą. University of Maryland Medical Center mokslininkai nustatė, kad saulėgrąžų daiguose du kartus daugiau baltymų nei špinatuose aisbergo ar romaninėse salotose.

Pats daiginimas, tai puikus būdas paprastai ir natūraliai patiems savo namuose užsiauginti sveikų žalėsių. Ypač rekomenduojame užsiimti daiginimu šaltuoju metų laiku, kai ir savos lysvės tuščios, ir močiučių turgelį su žaliom gėrybėm neberasi … :)

I etapas – mirkymas

Sėklas su lukštais (nekepintas) mirkome 10-12 valandų vandenyje.

II etapas – daiginimas

Po 10-12 valandų nupilame vandenį, praplauname sėklas švariu vandeniu ir daiginame jas apie 28-36 valandas (kol pasirodo maži daigeliai, „uodegėlės“). Daiginimo metu sėklas praplauname keletą kartų tekančiu vandeniu.

III etapas – žemės paruošimas, sodinimas

Priklausomai nuo pasirinkto padėklo, pilame žemę (tinkamiausios yra durpės, 10% kompostinės žemės 5% humuso (sliekų žemės), pasirinktoje žemėje neturėtų būti gyvūnų išmatų, kurie skatina nitratatų kaupimąsi) apie 2-5 cm storio sluoksniu. Žemę standžiai suspaudžiame. Tada sėklas tankiai paskirstome ant žemės paviršiaus vientisu sluoksniu, palaistome.saulegrazos 1

IV etapas – slėgimas

Jei pasisodinote keletą padėklų su saulėgrąžomis sudedame juos vienas ant kito. Galime sudėti 3-5 padėklus. Ant viršaus prislegiame svarmeniu (plytomis, knygomis ar kt.) iki 20-25 kg. Taip prislėgus laikome iki 3-4 parų. Kas dieną pažiūrėti, ar pakankamai drėgmės.

Prislėgimas reikalingas tam, kad sėklų šaknys gerai įsitvirtintų į žemę, laikytųsi drėgmė. Tuomet augalas auga tvirtesnis, sultingesnis bei greičiau numeta lukštus.saulegrazos 2

V etapas – paskutinis etapas

Po 3-4 parų nuimamas svoris ir padėklus su saulėgrąžomis dedame ant palangės ar kitoje šviesioje vietoje. Žiemą, kai mažai natūralios šviesos, galime naudoti dienos šviesos daiginimo lempas „Flora“ ar kt. (šviesos spektras ~6400 K). Nuolat palaistyti.saulegrazos 3

Saulėgrąžas galima valgyti, kai pradeda siekti 5-10 cm aukštį. Galima suvartoti dedant į salotas, spaudžiant sultis ar naudojant kaip žalėsius žaliesiems kokteiliams plakti. Sudėjus į celofaninį maišelį galima laikyti šaldytuve iki 7-10 parų.saulegrazos 6

Gardžių saulėgrąžų!
  1. Greta avataras
    Greta

    ·

    Sveiki, ar padėklai gali būti be jokių skylučių apačioje vandeniui išbegti? Gausiai laistant to vandens tūrėtų nemažai prisikaupti…

    Patinka

    1. grazinagum avataras
      grazinagum

      ·

      Greta, padėklas gali būti be skylučių, tiesiog nelaistykite taip gausiai, kad vanduo tekėtų pro šonus :) Tereikia tiek, kad žemė nuolat būtų drėgna, neišsausėtų.

      Patinka

  2. virga1128 avataras
    virga1128

    ·

    Labas ,noreciau paklausti ,kaip daiginti islukstentas Row saulegrazas ? Aciu .

    Patinka

    1. grazinagum avataras
      grazinagum

      ·

      Virga1128, lukštentas saulėgrąžas daiginame panašiai kaip grikius:

      Raw-žalių grikių daiginimas

      Praplauname, mirkome vandenyje 12 valandų, vėl praplauname, nuimame skaidrią “odelę“, paliekame sausai 12 val. Suvartoti per 1-2 paras.

      Paspaudė "Patinka": 1 person

      1. virga1128 avataras
        virga1128

        ·

        Labai aciu .:)

        Patinka

      2. Dima avataras
        Dima

        ·

        Lukštentas saulėgrąžas pakanka pamirkyti 2 val. ir jos pradeda dygti

        Patinka

  3. as avataras
    as

    ·

    O kodel neparasote is kur paimta info? Nes kiek matau tekstas bei nuotraukos yra nukopijuoti is kito puslapio…

    Patinka

  4. Rūta avataras
    Rūta

    ·

    Sveiki,kokios saulėgrąžos yra tinkamiausios daiginti,specialiai tam paruoštos iš ekologiškų parduotuvėlių,eilinės supermarketuose parduodamos,kaip suprantu,tam netinkamos?
    Ačiū,
    Rūta

    Patinka

    1.  avataras
      Anonimas

      ·

      Kalvariju turguje
      Dideliais maisais parduoda daug ivairiu seklu
      Ir l.nebrangiai 😉

      Patinka

  5. sėklos internetu avataras
    sėklos internetu

    ·

    Labai naudinga informacija, tikrai neliks nepanaudota. Dėkoju.

    Patinka

  6. Chantra avataras
    Chantra

    ·

    Sveiki. Bandau auginti saulėgrąžų daigus. Prislėgimo etape induose, antrą parą pasirodė pelėsis. Kaip suprantu, tokių daigų jau nebeverta auginti? Kokia to gali būti priežastis, jog kitą kartą taip neatsitiktų? Žemė neatrodo, jog perlaistyta, vos drėgna. Ačiū

    Patinka

  7. Arnoldas Holcmann avataras
    Arnoldas Holcmann

    ·

    užpildyti elektromagnetine energija.
    Jūs ką te rūkote?

    Patinka

  8. Šarlatanas plagiatorius avataras
    Šarlatanas plagiatorius

    ·

    Tikriausiai gyvūnų išmatas kurios skatina nitratų kaupimasi:)

    Patinka

Parašykite komentarą