žalių grikių daiginimas

Daiginimo esmė – aukšta maistinė vertė ir ypatingai geras organizmo įsisavinimas. Grikiai puikiai tinka norintiems sulieknėti. Jie turi geležies, kalcio, kalio, fosforo, jodo, cinko, fluoro, molibdeno, kobalto, B grupės vitaminų, folio rūgšties. Teigiamai veikia cholesterolio kiekį kraujyje.

Šįkart daiginame 0,5 stiklinės žalių-nekepintų grikių. Grikiai turi būti baltos-šviesios spalvos, šviesūs, netinka rudi-kepinti. Jie nėra jau gyvi, tad ir nesudygs.

Grikius užpilame 1 stikline vandens. Laikome 30min. Tokiu būdų grikiai pažadinami ir tampa gyvi, pasiruošia dygti.
Tada sietelyje laikome juos 1-1,5 paros.  Retkarčiais praplauti po tekančiu vandeniu. Kai jau pamatysite daigelius baltus, tada galite jau laikyti šaldytuve iki 3 parų arba išdžiovinti. žalių grikių daiginimas 2

Džioviname džiovyklėje iki 42-47 C. Aš kartais palieku tinklelyje, neplaunu vandenuku ir jie natūraliai išdžiūsta.žalių grikių daiginimas4

Grikius valgome su vaisiais, daržovėmis. Išdžiovintus grikius beriame ant salotų, sriubos.

Skanaus ir į sveikatą:)!

  1. Raimonda avataras
    Raimonda

    ·

    Labas Gražina, ar galima sudaiginti grikiu zelmenis?

    Patinka

    1. grazinagum avataras
      grazinagum

      ·

      Raimonda, nelabai supratau klausimą… :/ Daiginame nekepintus, neapdorotus grikius. Jei jau turite želmenis – vadinasi, grikiai sudygo :)

      Patinka

      1. lina avataras
        lina

        ·

        Parodoje gavau pameginti zaliu grikiu bet su luobele-su lukstu. Ar jie tinkami valgyti taip sudaiginus sietelyje ar juos daiginti kaip saulegrazas ir valgyti didesnius zelmenis?

        Patinka

  2. Ana avataras
    Ana

    ·

    Sveiki, o kur galima įsigyti gyvų neapdoruotų grikių daiginimui?

    Patinka

  3. Martyna avataras
    Martyna

    ·

    Sveiki, rašote “Kai jau pamatysite daigelius baltus, tada galite jau laikyti šaldytuve iki 3 parų arba išdžiovinti“, tai kad valgyti juos nebūtina džiovinti, galima drėgnus sudygusius valgyti?:)

    Patinka

  4.  avataras
    Anonimas

    ·

    Laba diena, p. Gražina,
    Susidomėjau daigintais žaliais grikiais ir noriu juos įvesi į šeimos racioną. Bet skaitydama įvairius straipsnius atradau prieštaravimų. Gal padėtumėte suprasti kaip vis tik yra?

    Cituoju vieną straipsnį: Mes nerekomenduojame naudoti žaliųjų grikių želmenų, todėl, kad :
    -tai neskanu.
    -lapai ir stiebai turi nuodingų medžiagų. Atlikus bandymą su gyvūnais, buvo pastebėta, kad šeriant juos grikių želmenimis dideliais kiekiais, gyvūnams imdavo slinkti kailis!”
    O toliau rašoma : “Žaliųjų grikių daigai, vaisiai, daržovės, riešutai, žaliavalgystė, duos jūsų organizmui visas reikalingas medžiagas : vitaminus, flavonoidus, alkaloidus ,mikro – makro elementus,aukščiausios kokybės baltymus, angliavandenius, riebalus.Daugiausia naudos gausite valgydami grikių daigus.”

    Tai kokisu tuos žaliųjų grikių daigus geriausia valgyti ar jų kaip tik nevalgyti?
    Ačiū. Rita

    Patinka

    1. Jurga avataras
      Jurga

      ·

      Galima vartoti daigintus grikius, kai matosi jų daigeliai maždaug iki 3mm, kai paauga daugiau, ar net, kai ima žaliuoti, jau nebetinkami valgymui :)
      Rekomenduojamo 1–3 mm ilgio daigeliai atsiranda per 1–2 paras, taigi ilgai laukti nereikės.

      Patinka

  5. Rasa avataras
    Rasa

    ·

    Sveiki,kai kurie autoriai/zmones nepataria valgyti daigintu grikiu su vaisiais,nes grikiai tai baltymai,o vaisiai angliavandeniai ir ju valgymas kartu sunkina virskinima. Ka Jus manote apie tai?

    Patinka

  6. Eglė avataras
    Eglė

    ·

    Laba diena, niekaip negaliu rasti daigintų grikių maistinės vertės, nes man labai idomu kiek 100g yra kalorijų, angliavandenių ir baltymų. Gal Jūs turite kokios informacijos apie tai? :)

    Patinka

  7. Rūta avataras
    Rūta

    ·

    Sveki, ar tiesa, kad daiginti grikiai, kurių daigeliai ilgesni nei 2 mm, kenkia sveikatai? Dalies mano grikių daigeliai ilgesni išaugo. Jų valgyti nebegalima?

    Patinka

  8. Lina avataras
    Lina

    ·

    As noreciau pabandyti daiginti grikius. Bet man truksta informacijos. Parasyta laikyti sietelyje? Kokiam sietelyje, our ta sieteli padeti, neparasyta ar reikia perplauti po 30 min ar nupilti vandeni? Taip pat knygoje“3 dienu mitybos programa“ reasons kad grikiu mirkymo laikas 1-2val, sudygimo laikas 1-2 dienos?

    Patinka

Parašykite komentarą